χάος στο σπίτι-χάος στην σκέψη;

Η συνεχής συσσώρευση πραγμάτων και η ψυχολογική ανικανότητα αποχωρισμού παλαιότερων, άχρηστων αντικειμένων, αλληλεπιδρούν με την ψυχολογική και την σωματική υγεία του ατόμου.

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου στο New Mexico, υπό την Catherine Roster, η αδιάκοπη συσσώρευση αντικειμένων διαταράσσει την αυτοπεποίθηση, την αίσθηση ικανοποίησης από την ζωή, την αντίληψη του σπιτιού ως καταφύγιο.

Η διαρκής ανάγκη για αγορά και απόκτηση, κυρίως, περιττών πραγμάτων συνδέεται συχνά

  • με την απουσία ικανοποίησης και πληρότητας
  • με την εξαγορά του αισθήματος της προσωπικής δυστυχίας
  • με την έλλειψη αυτοπεποίθησης και αίσθησης επάρκειας
  • με την έλλειψη ενδιαφέροντος

Η συσσώρευση αντικειμένων που καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος του διαθέσιμου προσωπικού χώρου, συνδέεται με

  • την αδυναμία λήψης αποφάσεων
  • τον φόβο της αποτυχίας και του λάθους( μήπως μετανιώσει που πέταξε κάποιο αντικείμενο)
  • την μετατροπή αισθημάτων και αναμνήσεων σε αντικείμενα που τους αποδίδονται υπερβολικές ιδιότητες
  • την προσκόλληση στο παρελθόν μέσω αντικειμένων
  • την αδυναμία ιεράρχησης και αξιολόγησης

 Οι μελέτες δείχνουν ότι με την διαρκή συγκέντρωση αντικειμένων και την άρνηση αποχωρισμού τους, τελικά το άτομο φυλακίζεται και εγκλωβίζεται σωματικά και ψυχικά σε ένα δυσλειτουργικό σπίτι.

Η διαταραχή αυτή είναι μία μορφή εξάρτησης, παρόμοια με την εξάρτηση από τις ουσίες ή το αλκοόλ, ενώ προκαλείται ένας φαύλος κύκλος: άγχος και πίεση από το δυσλειτουργικό, χαοτικό περιβάλλον, το οποίο ακολούθως επιδεινώνει την τάση συσσώρευσης.

Η κλινική διαταραχή της συσσώρευσης αποτελεί μία ξεχωριστή, δύσκολη και σοβαρή παθολογική κατάσταση: οι ασθενείς λειτουργούν σαν ρακοσυλλέκτες και τα ευτελή πράγματα που συγκεντρώνουν στο σπίτι βρίσκονται παντού, δίνοντας στο σπίτι την εικόνα χωματερής. Οι ίδιοι ασθενείς είναι συνήθως απομονωμένοι, σε κατάσταση αυτο-παραμέλησης και αυτο-εγκατάλειψης.

Βασικοί λόγοι συνειδητής εκκαθάρισης και απελευθέρωσης του σπιτιού ( και του ατόμου) από τα άχρηστα συσσωρευμένα αντικείμενα:

  • Ένα μικρό υπερπλήρες σπίτι μοιάζει εχθρικό και απειλεί την ευεξία και την ψυχική ηρεμία του ατόμου, αναφέρει η μελέτη του Πανεπιστημίου στο New Mexico, υπό την Catherine Roster.
  • Οι σωροί αντικειμένων είναι δύσκολοι στην διαχείριση και τον καθαρισμό και μετατρέπονται σε εστίες ρύπων, σκόνης, ακάρεων, μυκήτων, μικροβίων, εντόμων, τρωκτικών, απειλώντας και την σωματική υγεία.
  • Η ακαταστασία και η συσσώρευση συχνά συνοδεύονται από κοινωνική απομόνωση και ντροπή ή έντονη ανασφάλεια

  • Η έρευνα της Lenny Vartarian  σε φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Cornell έδειξε ότι η παραμονή σε χώρους με συσσωρευμένα ή και ακατάστατα αντικείμενα οδηγεί στην κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γλυκών και ανθυγιεινών τροφίμων και συνδέεται με την απουσία αυτοελέγχου και το στρες.
  • Μελέτη για την ευεξία και το στρες υπό τον Paul Bliese στο Πανεπιστήμιο στη South Carolina αναφέρει την επιδείνωση της πνευματικής υγείας των ατόμων που ζουν ή εργάζονται κλεισμένοι σε έναν χώρο με συσσωρευμένα πολυάριθμα αντικείμενα
  • Σύμφωνα με τους ερευνητές James Cutting και Kacie Armstrong στο Πανεπιστήμιο Cornell, η παραμονή σε ένα χώρο με πολλά συσσωρευμένα αντικείμενα επηρεάζει δυσμενώς την ικανότητα αξιολόγησης και κρίσης των φυσιογνωμικών χαρακτηριστικών άλλων ατόμων.

Ο όρος “Mental clutter” χρησιμοποιείται για την κατάσταση όπου το άτομο αδυνατεί να οριοθετήσει και να ελέγξει άσχετες πληροφορίες, σύμφωνα με την Lynn Hasher, του Πανεπιστημίου του Toronto στον Καναδά. Συνδέεται με προβλήματα μνήμης, συγκέντρωσης, αδυναμία ιεράρχησης των πληροφοριών και λήψης αποφάσεων. Συνοδεύεται συχνά από αντίστοιχη συσσώρευση πραγμάτων και αδυναμία χειρισμού τους.

Ο εξορθολογισμός στην αγορά και διατήρηση αντικειμένων και η συνειδητή εκκαθάριση του προσωπικού χώρου διαβίωσης, του σπιτιού, ή και του χώρου εργασίας από άχρηστα πράγματα, μπορούν να θέσουν τις βάσεις για καλύτερη πνευματική και σωματική υγεία, περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτοέλεγχο και καλύτερη ιεράρχηση της πραγματικής αξίας των χρηστικών αντικειμένων

Στοιχεία:

https://www.webmd.com/balance/ss/slideshow-clutter-affects-health?

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/fulfillment-any-age/201705/5-reasons-clear-the-clutter-out-your-life

https://abcnews.go.com/Health/clutter-affects-health/story?id=60367240

Σχετικά άρθρα